El Sindicat d’Estudiants ha decidit fer vaga aquest dimecres i dijous en solidaritat amb les persones de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca denunciades per ocupar les instal·lacions de Catalunya Caixa a Tarragona i també contra les retallades educatives. Dos d’ells han anat avui a declarar als jutjats de Tarragona i han estat acompanyats per una cinquantena d’estudiants i altres membres de de la PAH.
El passat mes de desembre unes 200 persones convocades per la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) van ocupar les instal·lacions de Catalunya Caixa de la Plaça Imperial Tàrraco per reclamar la fi dels desnonaments i un lloguer assequible per a milers de famílies obreres. El Sindicat considera que “l’actitud dels directius del’entitat bancària cap a les persones concentrades lluny de dialogar amb elles, ha estat menysprear-les, criminalitzar-les i fins i tot permetre que els agents de seguretat agredissin una persona de 66 anys que protestava pacíficament contra la política de l’entitat”.
Els estudiants jutgen que Catalunya Caixa “ha llençat un atac en tota regla, denunciant judicialment quatre membres de la PAH acusant-les d’embrutar i entorpir el treball del banc, dient que són violents quan la lluita de la PAH sempre ha estat pacífica”.
Els denunciats són Jesús Sánchez i José Antonio García, que han declarat avui, i Soraya i Joan Bel, fins fa poc temps, portaveu de la plataforma, que ho faran el dia 2 d’abril.
L’actual cara visible de la PAH, Rosa María Rodríguez, explica que justament els quatre denunciats aquell dia estaven a les oficines negociant amb representants de l’entitat bancària. Sel’s acusa d’ocupar les instal·lacions, embrutar, atacar mobiliari i impedir que els treballadors poguessin fer la seva tasca. Aclareix que per enganxar cartells no utilitzen productes químics sinó goma i que ells sí han rebut agressions.
Els estudiants consideren que aquesta denúncia de Catalunya Caixa “no només és un atac contra la PAH, és un missatge a tots els treballadors i joves que lluitem pels nostres drets, que qualsevol col·lectiu social que s’enfronti als interessos dels banquers i capitalistes li sortirà car. Per això les organitzacions d’esquerres, el moviment veïnal i estudiantil no podem permetre aquest atac”, continua el col·lectiu.
A la sortida dels jutjats, els dos primers denunciats han afirmat després de declarar davant el jutge que “ens han fet preguntes sobre l’ocupació i caldrà esperar a veure què es decideix, si les nostres accions són delicte o no”. L’advocada defensora, Gloria Rovira, apunta que es tracta d’una falta i un delicte el que se’ls atribueix que en l’àmbit penal podria suposar detenció domiciliària entre 6 mesos i un any en el cas del delicte per assetjament de l’entitat i en el cas de la falta una localització permanent durant sis dies.
Joan Bel, per la seva part, que declararà el dia 2, diu no entendre perquè no s’han retirat les denúncies com sí s’ha fet a altres ciutats.
La setmana passada, l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va anunciar a través del seu perfil de Facebook que faria gestions perquè es retiressin les denúncies.
-Adrià Recasens-