Un any més la Processó del Sant Enterrament de Tarragona ha omplert de tradició, sentiment, devoció i solemnitat els carrers de la Part Alta. Declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, la processó ha anat acompanyada enguany pel bon temps fins al final, en el que any rere any esdevé com l’acte central de la Setmana Santa tarragonina, en aquest Divendres Sant.
Encapçalada per la cort romana dels Armats de la Puríssima Sang de Tarragona, la processó amb inici i fi a l’església de Natzaret, a la Plaça del Rei, ha sortit entorn de les 20h després de la recollida dels misteris de les 12 congregacions de la ciutat que hi formen part.
Al llarg de gairebé quatre hores, unes 3.000 persones han donat vida, entrega i sentit a la processó organitzada per la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, que ha estat seguida i contemplada per al voltant d’unes 40 mil persones, calculen els organitzadors.
Els vint misteris del Sant Enterrament han desfilat pels carrers més antics de la ciutat recorrent el Casc Antic i el seu encant. Carrers com les Coques, Descalços, Merceria o el carrer Major, i indrets únics com Pla de Palau o Pla de la Seu als peus de la Catedral han estat alguns punts del llarg itinerari que també ha fet desfilar la comitiva per la Plaça de la Font i la Rambla.
Vestes, cornetes, tambors i timbals; ciris, emblemes, natzarens, descalços i penitents. Un seguit d’elements característics que acompanyen els misteris que plasmen la passió, calvari i mort de Jesucrist amb les diverses escenes. Des del Sant Sopar fins a la crucificació i el Sant Enterrament que dona nom a la Processó, o el Sant Sepulcre. La Verge Soledat i el seu inmens mant i dolor tanquen el sèquit al que segueixen representants de l’església i govern local i la banda Unió Musical de Tarragona.
Considerada una de les millors processons de l’Estat, la Processó de Tarragona té origen al 1550. Amb gran expectació, el silenci, respecte i foscor de la nit són peces clau per fer-la especial.
(Més imatges de la Processó del Sant Enterament -en aquest enllaç-)
-Adrià Recasens-