Tarragona s’ha quedat sense la possibilitat de tenir dos camps de futbol més en no haver pogut tramitar una subvenció d’un milió d’euros procedent dels beneficis de les travesses. Els camps haguessin pogut ser utilitzats principalment pel Nàstic -tot i que també per altres equips de la ciutat, ja que serien municipals-. Aquesta situació ha provocat un fort malestar al president de l’entitat, Josep Maria Andreu, i a la delegació de Tarragona de la Federació Catalana de Futbol, que és l’entitat que havia donat l’avís i apostava perquè Tarragona ciutat disposés dels dos camps, ha assenyalat a Tarragona21 el delegat a Tarragona, Josep Vives, que assenyala l’Ajuntament com a responsable, però l’Ajuntament respon que ha estat una decisió de l’assemblea del Nàstic la que ho ha impedit.
El delegat de la Federació Catalana ha indicat que el tema s’estava treballant amb l’Ajuntament des de feia dos anys i era aquest qui havia de fer la sol·licitud. Però passats els dos anys, “el període ha caducat, l’Ajuntament no ha presentat cap proposta i els diners s’han perdut per Tarragona”, ha dit Vives. Finalment, serà l’Ajuntament de Riudoms qui se’n beneficiarà de la subvenció. Justament, aquesta setmana tenia previst celebrar un ple per tirar endavant la petició. “Tarragona ha perdut una bona ocasió”, ha afirmat Vives.
Vives ha informat que els diners són de la Federació Espanyol de Futbol, però els tramita la Catalana. Procedeixen de les travesses. Els darrers anys s’han fet projectes semblants a Torrefarrera (Lleida), Sabadell i Banyoles, i per 2014 tocava a la província de Tarragona acollir-s’hi. Els ajuntaments aporten al voltant d’un 15 per cent del cost. La resta ho paga tot la Federació Espanyola. El termini per demanar-ho acaba el proper 31 de desembre.
Les opcions triades eren la Budellera, on hi ha el Nàstic, o Campclar. “Però després de dos anys de parlar-ne amb l’Ajuntament, Madrid ens ha reclamat un projecte i ho hem hagut de donar a Riudoms”, ha dit Vives. “Nosaltres volíem primar la capital provincial”, ha continuat. “En 2013 hem fet moltes reunions amb l’Ajuntament, moltes trucades de telèfon; l’Ajuntament ha tingut temps de reaccionar”.
L’opció de la Budallera era arranjar per complert l’actual camp de gespa artificial de sota de l’estadi, i fer un segon camp de futbol 7. L’altra opció era fer-ho a Campclar.
La versió de l’Ajuntament sobre aquest cas és, però, força diferent. El regidor responsable de l’Oficina de projectes, Xavier Tarrés, ha assegurat que “la recent decisió de l’assemblea del Nàstic de tirar endavant el projecte urbanístic de la Budellera impedeix accedir a aquesta subvenció ja que justament en quedarà afectat el camp de gespa artificial”. I sobre Campclar, afirma: “No era possible fer dos camps de futbol en uns terrenys que són un desert, on no hi ha res fet, sense planificació”. Justament, que els terrenys estiguessin planificats era un dels requisits que marcava la Federació.
En conversa posterior, Tarrés ha negat que es portés dos anys negociant aquest cas: “Vam començar a parlar del projecte aquest any”, ha dit el regidor.
La subvenció inclou també la construcció de vestidors i altres elements que acompanyen els camps. El consistori ha decidit finalment que no podia optar a la subvenció, però “continuem buscant subvencions”, com fa cada any, i l’objectiu ara és optar l’any vinent a subvencions que permetin pagar dos camps, però en un altre indret de la ciutat, que no ha volgut especificar, i que també podran ser usats pel Nàstic.
Però Vives alerta que difícilment Tarragona aconseguirà l’any que una nova subvenció procedent de les travesses. “Cada any hi ha moltes peticions procedents de tot Espanya”. Una altra cosa és que el consistori l’aconsegueixi d’un altre lloc.
Tarrés subratlla que el Nàstic “disposarà de fins a tres camps d’entrenament a l’espai de l’Anella mediterrània”, que és el que preveu el projecte dels Jocs Mediterranis. No només el Nàstic, però: “Es tracta de camps que seran municipals i per tant, també els podran usar altres equips”.
Al seu torn, el president del Nàstic considera que els camps s’haguessin pogut ubicar a la Budallera perquè “la urbanització de l’entorn tardarà força anys a fer-se”. Com a alternativa, Andreu plantejava Campclar. Però ni l’Ajuntament ni la Federació veien clar arranjar la Budallera amb una amenaça al damunt de futura edificació. Vives ha dit al respecte que aquesta mena de convenis, “són a 50 anys, i si s’hi ha d’edificar i predre’s el camp, no es pot signar”.
Què farà Riudoms
Mentre, l’Ajuntament de Riudoms, que ja disposa de dos camps al lloc triat, usarà el milió d’euros per substituir-ne la gespa natural per gespa artificial, ampliar fins a vuit el nombre de vestidors i substituirà les vuit torres de llum per d’altres, seguint la normativa federativa. Amb això optarà a disputar tornejos de seleccions sub 18, de segon nivell. Tot i ser instal·lacions municipals, la subvenció suposa que els camps seran federatius, amb la qual cosa la Federació podrà organitzar tornejos i altres esdeveniments, per quant en tindrà “el dret d’ús”, afirma Vives.
El projecte de Riudoms es tramitarà amb celeritat. En breu se signarà un conveni i es licitaran les obres. Aquestes han d’estar enllestides abans del 31 de desembre de 2014.
J. Garcia