.

Xavier Sabaté, president de la Federació del PSC del Camp de Tarragona

Posicions enfrontades i operacions per buscar els acords. Els socialistes de Tarragona, de la ciutat i del Camp, es troben immersos en un procés de debat intern nascut arrel dels mals resultats de les eleccions europees i la davallada electoral constant. El debat és sobre si convé convocar un Congrés extraordinari o no. Dins del debat, un de segon: si cal fer-ho abans de les properes eleccions autonòmiques o no. Josep Fèlix Ballesteros, president de la Federació del Camp, és partidari de canvis sense el traume d’un Congrés que no se sap mai com acabarà.

Però el president de la Federació del PSC del Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, va demanar la celebració d’un Congrés extraordinari perquè esculli una nova direcció nacional després de les eleccions europees. “Penso que és la resposta més adequada i la mesura més positiva en uns moments com aquests. És de manual, és gairebé de primer de carrera”, va subratllar en declaracions a l’ACN el passat 27 de maig.

Al PSC de Tarragona i del Camp de Tarragona hi ha obert un debat sobre el tema, com també sobre Monarquia o República, amb posicions a favor i en contra del Congrés, que es visualitzarà el proper dijous, quan se celebrarà el Consell de Federació, i on també s’abordarà la qüestió dinàstica.

La postura de Sabaté xoca amb la que defensa el primer secretari de la Federació del Camp i alcalde de Tarragona. Ballesteros és, almenys fins ara, contrari a un Congrés extraordinari. A més, segons fonts de l’executiva consultades per Tarragona21, la divergència de parers i apostes ha provocat tensions a l’executiva nacional del partit amb Ballesteros, amb membres que li han demanat explicacions.

Però les coses canvien dia a dia. Ambdós busquen un acostament. Sabaté està fent gestos per integrar els tres diputats catalanistes al Parlament díscols que estan pel dret a decidir, mentre la direcció nacional del PSC està fent canvis per evitar el Congrés, concretament substituint el secretari d’Organiztació i el portaveu del partit.

Comitès locals com els de Torredembarra i Calafell ja s’han pronunciat pel Congrés extraordinari, i les Joventuts Socialistes a Tarragona també ho exigeixen, a part d’altres militants.

Un Congrés extraordinari suposaria l’adéu a Pere Navarro, amb qui Ballesteros es manté proper. Sabaté i Ballesteros coincideixen que cal canvis profunds encara que uns s’expressin a favor i altres en contra del Congrés. Ballesteros és més partidari de remodelar l’executiva.

Dos dies després de les europees, Sabaté afirmava que aquest congrés hauria de tenir lloc abans de l’agost, i seria “el primer pas de la regeneració del PSC, que és molt necessària per lluitar des del punt de vista d’esquerres i catalanista”.

Canvis al partit

El corrent favorable que es faci ara un Congrés extraordinari exigeix un canvi al partit que el torni a acostar a la societat ja que corre el seriós perill de ser una formació més dins l’arc parlamentari i deixar de ser el PSC que durant 30 anys ha mantingut la centralitat política de l’esquerra a Catalunya. Es fixen en l’exemple de la dimissió de Rubalcaba i el proper Congrés del PSOE.

En canvi, els contraris al Congrés afirmen que una substitució en el lideratge ara suposaria cremar el recanvi perquè estaria abocat a una dura derrota electoral a les properes autonòmiques, sotmeses a un brutal clima sobiranista. Uns demanen deixar passar primer les autonòmiques i altres simplement no volen el Congrés, ni ara ni després.

També consideren que no hi ha alternativa ideològica -l’alternativa més clara és el sobiranisme- a la proposta federal de Navarro. Al seu torn, els pro-Congrés asseguren que Navarro no farà res més que davallar electoralment i un nou candidat, amb un nou missatge, nova estratègia i nova gent, pot frenar la tendència, tot i que la derrota també està assegurada.

Malgrat divergències estratègiques que han sorgit en els darrers anys entre Sabaté i Ballesteros, no s’han obert fisures en la relació entre ambdós. Fa 30 anys que es coneixen i treballen junts, i en els moments clau tots dos es donen suport mutu, coincideixen a afirmar a Tarragona21 diversos militants veterans. La gent més propera a Sabaté observa “un interès per part d’alguns de fomentar la imatge de divisió”, asseguren. D’altres, però, afirmen que Sabaté va donar suport al seu moment a Navarro i ara li retira.

Al debat sobre el Congrés se li suma el de la República. Les Joventuts tenen previst presentar un document al respecte, tot i que un dia abans, s’hagi votat al Congrés la llei dinàstica. Els joves han demanat aquests dies als diputats tarragonins que no votin l’abdicació.

J. Garcia